Oedeemtherapie

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfstelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfstelsel is alleen een afvoerend systeem

 

In het lymfesysteem kunnen zich problemen voordoen. Lymfoedeem kan in heel het lichaam ontstaan.
Primair lymfeoedeem waarbij de aanleg vanaf de geboorte niet goed is.
Secundair lymfeoedeem beschadiging van het lymfesysteem door een aandoening. Een bekende aandoening is armoedeem na een borstoperatie, waarbij delen van het lymfestelsel worden verwijderd of beschadigd raken door bestraling.
Veneus oedeem. Dit oedeem ontstaat op basis van een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop. Er wordt te veel vocht uit de venen geperst, zodat het lymfesysteem dit niet kan verwerken. Oorzaken voor veneus oedeem zijn: hoge bloeddruk, trombose en spataderen.
Lipoedeem. Dit is een minder bekend type oedeem. Het is een pijnlijke chronische ziekte, veroorzaakt door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Het gevolg is onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem).

 

De therapie
We starten met een vraaggesprek waarbij we uw klachten in kaart brengen. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden om de ernst van het oedeem te bepalen. Tevens horen hier omvangsmetingen van eventueel de armen of benen bij.

• Manuele lymfedrainage (een hele lichte massage techniek om de lymfebanen te stimuleren);
• Oefeningen om de mobiliteit van de gewrichten te behouden/ verbeteren;
• Compressietherapie (drukverbanden of therapeutische elastische kousen);
• Hygiene en adviezen t.a.v. de oedemateuze arm of been;
• Lymfetaping met kinesiotape om de vochtverplaatsing te stimuleren na de behandeling.

 

De keuze van de behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten hangen af van de ernst, de oorzaak en de duur van het oedeem en van de mate van de eigen inzet van de persoon in kwestie. De uiteindelijke doelen zijn spanningsafname, pijnvermindering, omvangsvermindering, functieverbetering en preventie van infectiekansen. Echter oedeem blijft een chronische aandoening die voortdurende zorg en aandacht behoeft. Met een verwijsbrief van de specialist of huisarts wordt de behandeling volledig vergoed door alle ziektekostenverzekeraars.

Specialisten